Място

Тевно езеро

Дата

16-18 Юли, 2021

Цена

195 лв.

или 165 лв. при ранно записване (до 26 юни) и за всичките участници на нашите минали събития.

Всяко лято Тевно езеро е като магнит за хиляди туристи. Това уникално място в Пирин, заобиколено от красиви върхове е желана дестинация за много пейзажни фотографи. През юли месец, когато светлината от луната ще бъде слаба, което ще е ключовият фактор да станем свидетели на едно красиво звездно небе – ние ще се постараем да напълним картите памет с незабравими спомени. Акцентите ни ще бъдат фокусирани върху заснемането на залезите и изгревите, магията на синият час и нощната фотография (звезди и млечен път).

Нощна фотография

Начало на приключението: срещаме се в 9.00 на паркинга на хижа Гоце Делчев в петък, 16-ти юли. Хващаме лифта и се качваме до хижа Безбог. От там ни чака преход до Тевно езеро, където ще направим 2 нощувки. Там ще гоним два залеза и изгрева и ще наблегнем на нощните снимки. Персонални съвети към всеки от участниците за: настройки на фотоапарата (особено при нощните снимки), откриване на правилната гледна точка и построяването на композицията. Ще си поговорим за това как да организираме фототрипове в планината, за светлината, за млечния път и за много други неща, които ще ни накарат да заобичаме планината и отново да се връщаме там.

Максимален брой участници – 6. Групата ще бъде в ограничен състав от 6 човека с цел да се обърне повече внимание на всеки участник.

Въпроси и допълнителна информация на телефон: 0889 232340 (Красимир Матаров).
Организатора си запазва правото на промяна в датата при евентуални влошени метеорологични условия.

Цената включва

 • лекция пейзажна фотография (онлайн преди събитието)

 • персонални съвети към всеки участник по време на снимане
 • практически занятия: два изгрева, два залеза и две нощни снимания
 • анализ и съвети за обработка на заснетите кадри

 • Всички участници ще бъдат добавени в затворена група по пейзажна фотография във фейсбук, където ще получават съвети, коментари и критика.

 • След събитието ще се проведе допълнителна онлайн среща, на която ще се направи разбор на заснетите кадри от участниците, и ще се покаже и обясни обработката на някои от направените снимки.

Не включва

 • транспорт (пътува се със собствен транспорт)
 • храна
 • нощувка

 • билет за лифт

Как протече миналото събитие на това място

Какво да носим

 • Техника:
  – Фотоапарат
  – Широкоъгълен обектив
  – Статив
  – Дистанционен спусък
  – Челник, батерии (мунимум два броя) и карти памет
  – Филтри: ND и градиент (по желание)

  * В заслона има ток, но не трябва да се разчита че в желания от нас момент ще има свободно място за зареждане на телефони и батерии

 • Екипировка:
  – Слънчеви очила. Крем против изгаряне. Кърпа или шапка за главата, която да предпазва от слънцето.
  – Яке (ветровка): Добре е да е ветроустойчиво и водоустойчиво. Трябва да има качулка, която да ви пази от вятър и дъжд, да има пристягащи елементи на ръкавите, ханша и около врата, и да ви е удобно. Под него трябва да може спокойно да сложите по-дебела блуза или полар.
  – Яке (пухенка): Пухеното яке винаги е препоръчително, тъй като е леко, заема малко място и топли.
  – Полар: Нека е бързосъхнещ, с висока парапропускливост и да задържа топлината. Трябва да може под него да сложите тениска или термобельо и да ви е удобно.
  – Бельо и чорапи: Комплект термобельо, което да съхне бързо, да не задържа влага и да топли. Чорапите е препоръчително да са вълнени или дебели туристически.
  – Тениски: Според броя дни. Отново не трябва да задържат влага. Памучните тениски не са добър избор, защото много се мокрят, и съхнат бавно. Може и ризки с къс ръкав – от изкуствена материя, която съхне бързо и не задържа миризми.
  – Туристически панталон: Нека е дълъг, и да е от издържлива материя. Желателно да е ветроустойчив и водоустойчив.
  – Втори чифт обувки: туристически сандали или леки маратонки, с които да ходим в заслона и около него (по желание).
  – Туристически обувки: Трябва да са ви удобни, да не пропускат вода, да не ви спарват, да ви обхващат глезена, да имат здрава подметка, с която да стъпвате сигурно и да не се хлъзгате.
  – Найлонови торбички: В тях може да си опаковате боклуците, мръсните. Може да ги приспособите като дъждобран или да ги ползвате като изолация за мокри обувки и дрехи.
  – Дъждобран. Вероятността за дъжд в планината винаги е голяма и не трябва да се подценява ситуацията. Ако нямате дъждобран за раницата, е добре да се вземе по голям, който да покрива вас и нея.
  – Щеки: Телескопични, леки и удобни. С тях може да тествате терена или да ги използвате за упора. Аз ги използвам и като преминавам през реките и стъпвам по каманите – за баланс.
  – И естествено една хубава туристическа раница, която да ви е удобна за носене по време на прехода.

  * Желателно е тежестта на крайния багаж да е съобразена с възможностите ни за изминавене на дълъг преход с изкачване. Около 10 кг за мъже, плюс – минус няколко кг, за жени трябва да е по малко. Колкото по леко, толкова по добре 🙂

 • Храна:
  – В заслона се предлага готвена храна, която ще е достатъчна за закуска, обяд и вечеря. Ще имаме нужда от 1-2 подкрепвания по пътя, докато стигнем до Тевно езеро. Ще спрем за почивка на Попово езеро, където може да хапнем това, което си носим. Ето варианти и препоръки:
  – Сушени плодове – фурми, стафиди; ядки; шоколад, сухари, кашкавал, луканка (сушено месо) или сандвич.
  – Леки и високоенергийни храни. Протеинови барчета. Имайте едно спасително пакетче калории в джоба си за всеки случай.
  – Достатъчно количество вода: В случая наоколо ще има много вода – откъдето ще може да си напълним. Така че една пластмасова бутилка (не повече от литър – зависи от това- кой-колко пие) ще е достатъчна.

Форма за записване

За да си запазите място – попълнете формата за записване, след което ще се свържем с вас

Вашето име (задължително)

Вашият e-mail (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Тема

Съобщение

За допълнителна информация, може да се обадите на тел.

0889232340 (Kрасимир Mатаров)

Банкови реквизити за плащане

Получател: Фотоцентър ООД
Банка: Пощенска Банка
IBAN: BG42BPBI79401084770701
BIC: BPBIBGSF

Сподели събитието