Тип

Курс по пейзажна фотография

Място

София

Дата

Септември, октомври, ноември, декември, 2020

Водещи

Цена

Цена – 550 лв.

За ранно записване до 15 август – 490лв.

Курс по пейзажна фотография

Идеята за този курс.

След като повече от 8 години водя пейзажни семинари (основно теория) и уъркшопове (предимно практика) по пейзажна фотография, реших да обединя всичките си знания и да направя един цялостен курс в който да присъстват всички модули, необходими за пейзажния фотограф. Също така през последната година силно промених виждането си относно начина на снимане и обработка на фотографии. Реших да изтрия всички направени от мен стари лекции, и да създам изцяло нови на едно по високо фотографско ниво и актуални спрямо сегашната ситуация.

Продължителността на курса ще бъде 4 месеца и е разделен на 3 части:

 • Първата част: необходима теория за техника с която снимаме, начина по който снимаме, местата които избираме, композицията която изгражда кадъра и т.н. ще се проведе през месец септември.
 • Втора част: практическите занятия ще се провеждат през октомври и ноември в разгара на есента. Това време е избрано като едно от най-благоприятните за пейзажната фотография (есенни мъгли, драматични облаци, топли цветове…).
 • Трета част: критика и обработка на фотографии ще се проведе през месец  декември.
 • Пълният курс на обучението ще съдържа: техническа и художествена част и работа с графични редактори (lightroom, photoshop) + практически упражнения.
  – 4 лекции по теория в зала.
  – 4 уикенда практически занятия на природа.
  – 6 лекции по обработка на фотографии в зала.
 • За да се обърне повече внимание на всеки участник, и да има по-голям резултат – групата ще е в ограничен състав – до 8 човека.
 • Изчерпателност – теоретичната и практическа част на курса са оптизимирани на база дългогодишния ми опит, така че да ти предоставят всичко необходимо като знания и практически насоки, за да се развиваш във фотографията.
 • Удобна локация – нашето студио е разположено в най-комуникативната част на София, в близост до Съдебната палата, което ще ти спести много време в натоварения ежедневен график.
 • Всички участници ще бъдат добавени в затворена група по пейзажна фотография във фейсбук, където ще получават съвети, коментари и критика..
 • След края на обучението курсистите получават преференциални отстъпки от цените на всички предстоящи курсове и работилници, както и при закупуването на фотографска техника от нашите партньори

Цената за курса е 550лв. За ранно записване до 15 август – 490лв. (Сумата може да бъде платена на 2 или 3 вноски.)
*В тази цена не влизат разходите по практическите занятия. Транспорта ще е споделен с наши коли, нощувките ще са в хижи или къщи за гости, които сами си изберем. При желание на групата може да се прави лагер на палатки (мога да осигуря палатки и оборудване за къмпинг, за тези които нямат).

Присъедини се към голямото семейство на Фотоцентър – сега!
ЗАПИШИ СЕ

Травъл фотография

Защо да се запишеш? Ако си задаваш някой от следните въпроси:

Как да се вдъхновяваме?
Как да търсим кадрите които искаме да имаме и как да ги направим?
Кое е по-важно: удоволствието от направеният кадър, или разходката на природа?
Как да си организираме желаното фотографско пътуване зад граница?
Фотошоп – защо, кога и как?
Какво да правим с готовите кадри?

Отговори на тези и много други въпроси ще получиш по време на курса по пейзажна фотография.
Освен това обучението не свършва в рамките на курса. Ще се присъедините към затворена група по пейзажна фотография във фейсбук, и всички въпроси които останат след курса ще може да зададете там. Както и ще продължавате да получавате градивна критика.

Нощна фотография

Водещият на курса е действащ фотограф с богат практически и преподавателски опит

Красимир Матаров:

Има зад гърба си няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Негови снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция, Гърция, Катар и др. Печели първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на „Сони 2013”, в който участваха 122 000 фотографии. Според сайта Topteny.com – е сред 10-те  най-добри макро фотографи в света. Участва в мастеркласовете на Световната Фотографска Организация. Жури е в международни фотоконкурси. Негови снимки са публикувани в: Digital Photo, National Geographic, Digital SLR Photography, GEO, Фотомания, Списание 8, Capture Mania Photography Magazine, Landscape Photography Magazine и други.

Личен сайт: www.krasistm.com
Instagram профил: krasistm

Водопади и морски пейзажи

Програма

Септември

 Четири (4) лекции по теория в зала. (дати: ще се уточнят допълнително с участниците за да бъдат в удобно за тях време). Начало от 19.00 часа, продължителността на всяка лекция е 2 астрономически часа. Ще обърнем внимание на:

 • Необходима техника и аксесоари или какво трябва да има в раницата на един пейзажен фотограф. Подробно за избора и използването на фотоапарат и обективите, статив, филтри и др.
 • Планиране и подготовка на фототрип през различните сезони, или как да успяваме да сме на точното място в точното време. Изкуството да виждаме и работим със светлината. Особености на осветлението в различни часове от деня, мека и остра светлина.
 • Травъл фотография, или как да се върнем с желаните пейзажни кадри по време на нашите пътувания.
 • Техники и тънкости при снимане: кога и как да правим панорами, HDR, focus stacking…
 • Видове пейзажи. Специфика при заснемане на вода (море и водопади), планини и равнини през различните части на деня.
 • Нощна фотография – техника, настройки и избор на място.
 • Силата на композицията или как кадрите ни да оживеят, като станат по изразителни и неповторими.
 • Критика и коментар на пейзажни фотографии заснети от участниците в курса.

Октомври

Практически занятия на открито. Ще се провеждат през уикенда: според сезона – водопади, есен в Родопите или Стара планина, морски пейзажи и нощна фотография. След снимането на природа ще се разглеждат, обсъждат и критикуват направените снимки от участниците.

Ноември

Практически занятия на открито. Ще се провеждат през уикенда: според сезона – водопади, есен в Родопите или Стара планина, морски пейзажи и нощна фотография.След снимането на природа ще се разглеждат, обсъждат и критикуват направените снимки от участниците.

Декември

Шест (6) лекции по обработка на фотографии в зала в които ще разгледаме и научим:

1. Графични програми и приложения за обработка на фотографии като Photoshop, Lightroom, Luminar 4, PTGui, Helicon Focus, Sequator и др.

 • Работа с Camera Raw и примери за бърза и цялостна обработка само в Adobe Lightroom или в Luminar 4.
 • Работа с филтри: Luminar 4 + Nik Software + Alien Skin. Тониране на кадри.
 • Методи за сглобяване на панорами, смесване на кадри с Dynamic Range, focus stacking, събиране на HDR панорама, multi-stacking шумоподтискане…
 • Работа с Luminosity Masks, режими Blend Mode, добавяне на Orton Effect, ARCPanel – eкшън панел.
 • Добавяне на светлина и обем. Dodging and burning.

2. Демонстрация на пълна обработка на пейзажни кадри с подробни разяснения на прилаганите действия.
– Зимен кадър със сняг.
– Вода. Морски пейзаж и водопад.
– Кадри с изгреви и залези.
– Спасяване на кадри заснети през деня с лоша светлина.
– Няколко обработки на нощни кадри със звезди и млечен път.
– Сглобяване на панорами и HDR изображения.
– Дизайн и декорация на композицията.

*По време на лекциите по обработка ще разглеждаме кадри направени от участниците, и ще работим върху тях.
*За тези които нямат никакви познания по фотошоп – може да се организират няколко допълнителни занятия за наваксване нивото на групата.

* Датите и часовете на лекциите могат допълнително да се променят, спрямо желанията на участниците. Също така и практическите занятия на открито ще се съобразяват спрямо метеорологичните условия.

Кадри с дългофокусен обектив

За допълнителна информация, може да се обадите на тел. 0889 232 340 (К. Матаров)

Резервация и плащане:

Записването за курса по фотография става чрез форма за записване:

форма за записване

Вашето име (задължително)

Вашият e-mail (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Тема

Съобщение

Как протичат нашите практически занятия на открито

Благодаря за прекрасното пътешествие в света на фотографията – помогнахте ми да видя места за които, дори не съм и мечтал.
Георги Михайлов
Краси е отдаден фотограф и много добър лектор, от който можеш да научиш много неща. Освен голям професионалист, той е и човек, който никога няма да скрие нищо от „тънкостите”, които използва, за да направи перфектната снимка, и ще се опита да помогне на всеки един от участниците в уъркшопите и семинарите му да постигне напредък. Препоръчвам го на всеки!
Мила Друмева
Краси Матаров е наистина добър и отдаден учител, който ми показа първите стъпки във фотографията, даде ми тласък и мотивация да продължа да се занимавам и занапред. Благодарение на неговите напътствия получих медал от конкурс по фотография. Убедена съм, че всичките му ученици споделят моето мнение.
Мария Лазова