Тип

Курс по пейзажна фотография

Място

София

Дата

Октомври, ноември, декември, 2021

Начало:
18 октомври, понеделник

Цена

Цена – 550 лв.

За ранно записване до 4 октомври – 490лв.

Курс по пейзажна фотография

Идеята за този курс.

След като повече от 9 години водя пейзажни семинари (основно теория) и уъркшопове (предимно практика) по пейзажна фотография, реших да обединя всичките си знания и да направя един цялостен курс в който да присъстват всички модули, необходими за пейзажния фотограф. Също така през последната година силно промених виждането си относно начина на снимане и обработка на фотографии. Реших да изтрия всички направени от мен стари лекции, и да създам изцяло нови на едно по високо фотографско ниво и актуални спрямо сегашната ситуация.

Продължителността на курса ще бъде 3 месеца и е разделен на 3 части:

 • Първата част: необходима теория за техника с която снимаме, начина по който снимаме, местата които избираме, композицията която изгражда кадъра и т.н. ще се проведе през месец октомври.
 • Втора част: практическите занятия ще се провеждат през октомври, ноември и декември в разгара на есента. Това време е избрано като едно от най-благоприятните за пейзажната фотография (есенни мъгли, драматични облаци, топли цветове…).
 • Трета част: критика и обработка на фотографии ще се проведе през декември.
 • Пълният курс на обучението ще съдържа: техническа и художествена част и работа с графични редактори (lightroom, photoshop) + практически упражнения.
  – 4 лекции по теория в зала. В зависимост от желанието на участниците, и предвид пандемичната обстановка, лекциите могат да се провеждат и онлайн…
  – 4 уикенда практически занятия на природа. При възможност и желание от участниците може да се добави бонус ден (петък или понеделник) към практическите занятия.
  – 6 лекции по обработка на фотографии в зала. Лекциите по обработка могат да се правят и по време на практическите занятия на природа. В зависимост от желанието на участниците, и предвид пандемичната обстановка, лекциите могат да се провеждат и онлайн…
 • За да се обърне повече внимание на всеки участник, и да има по-голям резултат – групата ще е в ограничен състав – до 8 човека.
 • Изчерпателност – теоретичната и практическа част на курса са оптизимирани на база дългогодишния ми опит, така че да ти предоставят всичко необходимо като знания и практически насоки, за да се развиваш във фотографията.
 • Удобна локация – нашето студио е разположено в най-комуникативната част на София, в близост до метро Сердика, което ще ти спести много време в натоварения ежедневен график.
 • Всички участници ще бъдат добавени в затворена група по пейзажна фотография във фейсбук, където ще получават съвети, коментари и критика..
 • След края на обучението курсистите получават преференциални отстъпки от цените на всички предстоящи курсове и работилници, както и при закупуването на фотографска техника от нашите партньори

Цената за курса е 550лв. За ранно записване до 4 октомври – 490лв. (Сумата може да бъде платена на 2 или 3 вноски.)
*В тази цена не влизат разходите по практическите занятия. Транспорта ще е споделен с наши коли, нощувките ще са в хижи или къщи за гости, които сами си изберем. При желание на групата може да се прави лагер на палатки (мога да осигуря палатки и оборудване за къмпинг, за тези които нямат).

Присъедини се към голямото семейство на Фотоцентър – сега!
ЗАПИШИ СЕ

Травъл фотография

Защо да се запишеш? Ако си задаваш някой от следните въпроси:

Как да се вдъхновяваме?
Как да търсим кадрите които искаме да имаме и как да ги направим?
Кое е по-важно: удоволствието от направеният кадър, или разходката на природа?
Как да си организираме желаното фотографско пътуване зад граница?
Фотошоп – защо, кога и как?
Какво да правим с готовите кадри?

Отговори на тези и много други въпроси ще получиш по време на курса по пейзажна фотография.
Освен това обучението не свършва в рамките на курса. Ще се присъедините към затворена група по пейзажна фотография във фейсбук, и всички въпроси които останат след курса ще може да зададете там. Както и ще продължавате да получавате градивна критика.

Нощна фотография

Водещият на курса е действащ фотограф с богат практически и преподавателски опит

Красимир Матаров:

Има зад гърба си няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Негови снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция, Гърция, Катар и др. Печели първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на „Сони 2013”, в който участваха 122 000 фотографии. Според сайта Topteny.com – е сред 10-те  най-добри макро фотографи в света. Участва в мастеркласовете на Световната Фотографска Организация. Жури е в международни фотоконкурси. Негови снимки са публикувани в: Digital Photo, National Geographic, Digital SLR Photography, GEO, Фотомания, Списание 8, Capture Mania Photography Magazine, Landscape Photography Magazine и други.

Личен сайт: www.krasistm.com
Instagram профил: krasistm

Водопади и морски пейзажи

Програма

Октомври

 Четири (4) лекции по теория в зала. Дати: 18,19,20 и 21 октомври (при желание може да се уточнят допълнително с участниците за да бъдат в удобно за тях време). Начало от 19.00 часа, продължителността на всяка лекция е 2 астрономически часа. Ще обърнем внимание на:

 • Необходима техника и аксесоари или какво трябва да има в раницата на един пейзажен фотограф. Подробно за избора и използването на фотоапарат и обективите, статив, филтри и др.
 • Планиране и подготовка на фототрип през различните сезони, или как да успяваме да сме на точното място в точното време. Изкуството да виждаме и работим със светлината. Особености на осветлението в различни часове от деня, мека и остра светлина.
 • Травъл фотография, или как да се върнем с желаните пейзажни кадри по време на нашите пътувания.
 • Техники и тънкости при снимане: кога и как да правим панорами, HDR, focus stacking…
 • Видове пейзажи. Специфика при заснемане на вода (море и водопади), планини и равнини през различните части на деня.
 • Нощна фотография – техника, настройки и избор на място.
 • Силата на композицията или как кадрите ни да оживеят, като станат по изразителни и неповторими.
 • Критика и коментар на пейзажни фотографии заснети от участниците в курса.

Октомври, Ноември и Декември

Практически занятия на открито. Ще се провеждат през уикенда: според сезона – водопади, есен в Родопите или Стара планина, морски пейзажи и нощна фотография… След снимането на природа ще се разглеждат, обсъждат и критикуват направените снимки от участниците.

Декември

Шест (6) лекции по обработка на фотографии в зала в които ще разгледаме и научим:

1. Графични програми и приложения за обработка на фотографии като Photoshop, Lightroom, Luminar 4, PTGui, Helicon Focus, Sequator и др.

 • Работа с Camera Raw и примери за бърза и цялостна обработка само в Adobe Lightroom или в Luminar 4.
 • Работа с филтри: Luminar 4 + Nik Software + Alien Skin. Тониране на кадри.
 • Методи за сглобяване на панорами, смесване на кадри с Dynamic Range, focus stacking, събиране на HDR панорама, multi-stacking шумоподтискане…
 • Работа с Luminosity Masks, режими Blend Mode, добавяне на Orton Effect, ARCPanel – eкшън панел.
 • Добавяне на светлина и обем. Dodging and burning.

2. Демонстрация на пълна обработка на пейзажни кадри с подробни разяснения на прилаганите действия.
– Зимен кадър със сняг.
– Вода. Морски пейзаж и водопад.
– Кадри с изгреви и залези.
– Спасяване на кадри заснети през деня с лоша светлина.
– Няколко обработки на нощни кадри със звезди и млечен път.
– Сглобяване на панорами и HDR изображения.
– Дизайн и декорация на композицията.

*По време на лекциите по обработка ще разглеждаме кадри направени от участниците, и ще работим върху тях.
*За тези които нямат никакви познания по фотошоп – може да се организират няколко допълнителни занятия за наваксване нивото на групата.

* Датите и часовете на лекциите могат допълнително да се променят, спрямо желанията на участниците. Също така и практическите занятия на открито ще се съобразяват спрямо метеорологичните условия.

Кадри с дългофокусен обектив

За допълнителна информация, може да се обадите на тел. 0889 232 340 (К. Матаров)

Резервация и плащане:

Записването за курса по фотография става чрез форма за записване:

форма за записване

Вашето име (задължително)

Вашият e-mail (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Тема

Съобщение

Как протичат нашите практически занятия на открито

Благодаря за прекрасното пътешествие в света на фотографията – помогнахте ми да видя места за които, дори не съм и мечтал.
Георги Михайлов
Краси е отдаден фотограф и много добър лектор, от който можеш да научиш много неща. Освен голям професионалист, той е и човек, който никога няма да скрие нищо от „тънкостите”, които използва, за да направи перфектната снимка, и ще се опита да помогне на всеки един от участниците в уъркшопите и семинарите му да постигне напредък. Препоръчвам го на всеки!
Мила Друмева

Краси Матаров е наистина добър и отдаден учител, който ми показа първите стъпки във фотографията, даде ми тласък и мотивация да продължа да се занимавам и занапред. Благодарение на неговите напътствия получих медал от конкурс по фотография. Убедена съм, че всичките му ученици споделят моето мнение.

Мария Лазова

Чудесен курс по мобилна фотография. Заслужава си да се получат знания от “извора”. Краси е всеотдаен, много търпелив и окуражава всеки да постигне пълния си потенциал. Има доста предварително записани курсове по мобилна фотография, но в курса на Краси могат да се задават въпроси на място и отговорите се получават веднага. Краси не си гледа часовника и свършва лекцията си, дори след когато планираното време изтече . Докато темата и въпросите не се изчерпят лекцията продължава. Информацията и знанията, които се получават от този курс са безценни.

Anna Nenchev