Място

Страшното езеро, Рила планина

Дата

13 – 15 август 2021 г.

Цена

195 лв.

Цена при ранно записване до 1 август – 165 лв.

и за всичките участници на нашите минали събития.

Пейзажна и нощна фотография

Всяко лято звездното небе над планините в България ни дава отлична възможност да наблюдаваме Млечния път в най-красивото му състояние, а именно с открито ядро над хоризонта. През август месец, когато светлината от луната ще бъде слаба (около 30%), което ще е ключовият фактор да станем свидетели на едно магично звездно небе – ние ще се постараем да напълним картите памет с незабравими спомени. Тогава ще можем да наблюдаваме и максимума на един от най-известните метеоритни потоци – Персеидите от съзвездието Персей. Пикът на „падащите звезди“ ще е на 12-13 август, когато се очакват около 150 метеорита на час. Нашата  дестинация ще бъде едно уникално място в Рила планина – Страшното езеро (2465 m надморска височина) и намиращите се наоколо красиви върхове: Попова капа и Купените, както и фотогеничния заслон, близо до брега на езерото. Акцентите ни ще бъдат фокусирани върху заснемането на залезите и изгревите, магията на синият час, Персеидите и нощната фотография (звезди и млечен път).

Програма

Начало на приключението: 12.00 на паркинга на ЦПШ Мальовица в петък, 13-ти август. Следобяд пристигаме на Страшното езеро и разпъваме палатките (около: 3-4 часа път). Снимаме залеза и сме в готовност за нощните снимки. Следващия ден снимаме изгрев (при желание на тези, които не са уморени от нощните снимки), и си почиваме през деня. След това отново залез и нощни снимки. В неделя събираме палатките и се прибираме. Ако през първата нощ постигнем желания резултат – може да сменим локацията (например в посока Мальовица).

Всеки от участниците трябва да има палатка, или една двуместна на двама от тях (ако нямате палатка, може да се спи в заслона). И разбира се добра техника и екипировка.

Максимален брой участници – 5. Групата ще бъде в ограничен състав от 5 човека с цел да се обърне повече внимание на всеки участник.

Ще гоним два залеза и изгрева и ще наблегнем на нощните снимки. Персонални съвети към всеки от участниците за: настройки на фотоапарата (особено при нощните снимки), откриване на правилната гледна точка и построяването на композицията. Ще си поговорим за това как да организираме фототрипове в планината, за светлината, за млечния път и за много други неща, които ще ни накарат да заобичаме планината и отново да се връщаме там.


  • Онлайн лекция (беседа) – преди събитието: Препоръки и съвети за техниката и екипировката, която ще ни е необходима. Основни насоки за снимките които ще правим, и информация за местата, които ще посетим.

  • Онлайн лекция – след събитието: Коментар и критика на снимките заснетите по време на събитието. Демонстрация и съвети по обработката на заснетите кадри.  Демонстрация и съвети по обработката на заснетите кадри в Photoshop, Lightroom, Luminar 4, PTGui… . Сглобяване на панорами и HDR. Времето на лекцията ще бъде уточнено в удобен за всички участници час и ден.


Въпроси и допълнителна информация на телефон: 0889 232340 (Красимир Матаров).
Организатора си запазва правото на промяна в датата при евентуални влошени метеорологични условия.

*Местата са ограничени.
*Максимален брой участници – 7
*Организаторите си запазват правото за промени.

Цената включва

  • индивидуална беседа с всеки участник – преди събитието: Препоръки и съвети за техниката и екипировката, която ще ни е необходима. Основни насоки за снимките които ще правим, и информация за местата, които ще посетим.

  • лекция пейзажна фотография.

  • персонални съвети към всеки участник по време на снимане.

  • практически занятия: два изгрева, два залеза и две нощни снимания.

  • онлайн лекция – след събитието: Коментар и критика на снимките заснетите по време на събитието. Демонстрация и съвети по обработката на заснетите кадри в Photoshop, Lightroom, Luminar 4, PTGui… . Сглобяване на панорами и HDR. Времето на лекцията ще бъде уточнено в удобен за всички участници час и ден.

не включва

  • Транспорт (пътува се със собствен транспорт, за да има максимална гъвкавост в оползотворяване на свободното време, без да е нужно да се съобразявате с другите участници. Във формата за записване може да посочите града на тръгване, както и дали тръгвате със собствен автомобил или търсите превоз – по този начин ще се комбинираме при пътуването за оптимизирането на разходите).

  • Нощувки (спим в хижи, или който желае си носи палатка).

Записването за участие става чрез форма за записване:

форма за записване

Вашето име (задължително)

Вашият e-mail (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Град, от който планирате пътуването (задължително)

Тема

Съобщение

За допълнителна информация, може да се обадите на тел.  0889 232 340 (Краси Матаров)

Как протичат обученията ни в планината: