Място

Рилски езера

Дата

19-20 май, 2018
и 2-3 юни, 2018

Цена

175 лв.

Всяка година в края на май – Рилските езера се изпълват с полета от минзухари, и ние Ви каним да станете свидетели на тази красота. Заедно ще се постараем да напълним картите памет с незабравими спомени. Акцентите ни ще бъдат фокусирани върху заснемането на полетата с минзухари, залезът и изгревът, магията на синият час и нощната фотография (звезди и млечен път).

Събитието се провежда два уикенда, като всеки участник избира удобният за него варинт след консултация с организаторите. Когато попълните формата за записване ще се свържем с вас и ще ви обясним предимствата на различните варианти.

Програма

СЪБОТА
До 12 часа се събираме на паркинга при лифта. Качваме се с лифта и 1 час ходим до xижа Седемте езера. Настаняване и кратка почивка. Следва лекция по пейзажна фотография.
Теоретично занятие:
– Как се снимат изгреви и залези. Магията на синият час. Силната страна на светлината, и умението да я виждаме и използваме в кадрите си.
– Ролята на композицията и значението на предния план в пейзажната фотография когато използваме широкоъгълен обектив.
– Стакинг фокус и панорамно снимане.
– Нощна фотография – кога, къде и как. Техники и настройки.

След лекцията започваме практически занимания край Рилските езера :
– Снимаме минзухари като част от пейзажния кадър.
– Снимане на залез. Синият час.
– Нощна фотография.Снимане на звезди и млечен път.

НЕДЕЛЯ
– Снимаме по време на синият час и след това изгрева.
– Снимане на минзухари след изгрев при мека светлина.

Избрано от миналите събития

По време на мастер класа

 • лекция пейзажна фотография
 • практически занятия: снимане на изгрев, залез, по време на синия час и през нощта – звезди и млечен път
 • персонални съвети към всеки участник по време на снимане относно настройки, композиция и др.

не включва

 • транспорт (пътува се със собствен транспорт, за да има максимална гъвкавост в оползотворяване на свободното време, без да е нужно да се съобразявате с другите участници. Във формата за записване може да посочите града на тръгване, както и дали тръгвате със собствен автомобил или търсите превоз – по този начин ще се комбинираме при пътуването за оптимизирането на разходите)
 • Храна, билет за лифт (18лв) и нощувка (около 11 лв)

Какво да носим

 • Техника:
  – Фотоапарат
  – Широкоъгълен обектив
  – Статив
  – Дистанционен спусък
  – ND филтър
  – Челник + батерии
 • Екипировка:
  – Зимна шапка и ръкавици.
  – Слънчеви очила.
  – Яке: Добре е да е ветроустойчиво и водоустойчиво. Трябва да има качулка, която да ви пази от вятър и дъжд, да има пристягащи елементи на ръкавите, ханша и около врата, и да ви е удобно. Под него трябва да може спокойно да сложите по-дебела блуза или полар.
  – Полар: Нека е бързосъхнещ, с висока парапропускливост и да задържа топлината. Трябва да може под него да сложите тениска или термобельо и да ви е удобно.
  – Бельо и чорапи: Комплект термобельо, което да съхне бързо, да не задържа влага и да топли. Чорапите е препоръчително да са вълнени или дебели туристически.
  – Тениски: Според броя дни. Отново не трябва да задържат влага. Памучните тениски не са добър избор, защото много се мокрят.
  – Туристически панталон: Нека е дълъг, и да е от издържлива материя. Желателно да е ветроустойчив и водоустойчив.
  – Втори чифт обувки: Хубаво е да имате втори чифт обувки в случай, че първите се намокрят. Който си има надежни обувки с мембрана – може и с един чифт да изкара.
  – Туристически обувки: Трябва да са ви удобни, да не пропускат вода, да не ви спарват, да ви обхващат глезена, да имат здрава подметка, с която да стъпвате сигурно и да не се хлъзгате.
  – Гети: Препоръчителни – но не са задължителни. Ако минаваме през сняг е добре да ги сложим за да не се намокрят краката. Но аз имам чуството, че снегът по пътеките ще се е стопил и ще ходим смело и без гети 🙂
  – Найлонови торбички: В тях може да си опаковате боклуците, мръсните. Може да ги приспособите като дъждобран или да ги ползвате като изолация за мокри обувки и дрехи.
  – Дъждобран.
  – Щеки: Телескопични, леки и удобни. С тях може да тествате терена или да ги използвате за упора. Аз ги използвам и като преминавам през реките и стъпвам по каманите – за баланс.
  – И естествено една хубава туристическа раница.
 • Храна:
  – Сушени плодове – фурми, стафиди; ядки; шоколад, сухари, кашкавал, луканка.
  – Леки и високоенергийни храни. Имайте едно спасително пакетче калории в джоба си за всеки случай.
  – Достатъчно количество вода: В случая наоколо ще има много вода – откъдето ще може да си напълним. Така че една пластмасова бутилка (не повече от литър – зависи от това- кой-колко пие) ще е достатъчна.

Форма за записване

За допълнителна информация, може да се обадите на тел. 0889232340 (K. Mатаров)

Зад кадър – „Звезди и минзухари“